معرفی و تشخیص سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا
معرفی و تشخیص سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا
سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا
معرفی و تشخیص سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا طراحی سایت یعنی قابلیت انعطاف پذیری طراحی سایت و همچنین در برنامه نویسی سایت که هنگام بارگذاری صفحات با طول و عرض مختلف سایت با سرعت مناسب و بدون حذف موارد و اطلاعات ضروری صورت بگیرد. البته این به این معنا نیست که سایت های غیر واکنش گرا در تبلتها و گوشی های هوشمند بارگذاری نمی شوند و دیده نمی شوند.
بلکه به شکل هوشمندانه کنترل نمی شوند، یک طراحی سایت واکنش گرا چند مرحله طراحی بیشتر از سایت های معمولی دارد و باید قالبهای مختلفی را طراحی و شکل داد تا مطالب با دسته بندی موضوعی به شکلی مناسب در آنها قرار گیرند.
وب سایتهایی که دارای قابلیت واکنش گرا بودن در طراحی سایت نمی باشند معمولا در نمایش اطلاعات و مخصوصا تصاویر در ابعاد مختلف دچار اشکال می شوند و بخشی از تصاویر نمایش داده نمی شود و یا به نحو مطلوب مطالب در کنار آن قرار نمی گیرد. با وجود اینکه مرورگر ها (Browser) مختلف هم تا حدی می توانند این کاستی ها را جبران نمایند ، اما در نهایت عدم بهره بردن از طراحی سایت واکنش گرا یعنی اینکه حداقل کاربرانی هستند که وب سایت ما را خوب نمی بینند.
مزایای طراحی سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا
صرفه جویی در هزینه
قبل از اینکه ویژگی واکنش گرا بودن (responsive) به صورت گسترده مورد استفاده قرار گیرد، شرکت ها اگر می خواستند نسخه موبایل برای سایت خود طراحی کنند برای هر نوع ابزار یک قالب خاص طراحی می کردند.
تصور کنید اگر می خواستید مثلا برای ۳ ابزار آی پد، آی فون و کامپیوتر های معمولی قالب طراحی شود چه هزینه ای می بایست پرداخت می کردید.
نکته جالب اینجاست که اگر روزی وسیله جدید به بازار معرفی و به سرعت فراگیر شود، باز دوباره باید هزینه جدید صرف شود تا برای این ابزار جدید، قالب طراحی گردد. زیبایی قالب واکنش گرا آنجا خود را نشان می دهد که شما سایتتان برای هر ابزاری که در بازار وجود دارد، خود را هماهنگ کرده و نیازی به طراحی دوباره قالب نیست.
صرفه جویی در زمان
با توجه به تجربه ای که در زمینه طراحی سایت کسب کرده ایم می دانیم که همیشه “وقت” یکی از الویت های مشتریان است. زمانی که فقط با یک پروژه (در یک نوبت)، قالبی طراحی می شود که در تمام ابزارها با سایزهای مختلف به خوبی نمایش داده می شود، زمان به شدت کاهش خواهد یافت.
سبقت از رقیبان
از آنجایی که طراحی واکنش گرا هنوز هم تقریبا در ابتدای راه است، طبیعتا تمام رقیبان شما از این ویژگی بهرمند نمی باشند. داشتن این ویژگی به بازدیدکنندگان شما می گوید کار شما در همه زمینه ها حرفه ایست و همچنین بسیار جلوتر از رقیبان خود حرکت می کنید.
در نظر داشته باشید که شما سایتی در اختیار دارید که نه تنها در تمام مانیتورها بلکه در همه ابزارهای موجود در بازار به زیبایی و بدون مشکل به نمایش درمی آید. همین مساله باعث سبقت شما از رقیبان می شود.
افزایش ترافیک سایت
امروزه اکثر کاربران اینترنت، با موبایل خود به وب گردی می پردازند. شما تصور کنید اگر سایتی در اختیار نداشته باشید که در ابزارهای موبایل به خوبی به نمایش در بیاید، تعداد زیادی از کاربرانی که می توانید داشته باشید را از دست می دهید.
جلوگیری از ایجاد محتوای تکراری(Duplicate Content)
تصور کنید که دو نسخه سایت، یکی برای کامپیوترهای معمولی و یکی هم برای موبایل، در اختیار دارید. با توجه به اینکه این دو سایت، در اصل یکی هستند و برای نقاط مختلف مطالبشان هم یکسان است. روبات گوگل که هر چند وقت یک بار سری به سایت شما می زند پس از ایندکس کردن نسخه ابتدایی به سراغ نسخه موبایل می رود و مطالب نسخه دوم را به عنوان “تکراری” یا “Duplicate” می شناسد.
در صورت اتفاق افتادن این موضوع رنکینگ سایت شما بسیار نزول خواهد کرد. اما در صورتی که شما یک سایت واکنش گرا برای تمام ابزارها در اختیار داشته باشید تمام مطالبتان در همین یک سایت قرار خواهد گرفت و از ایجاد محتوای تکراری (Duplicate Content) جلوگیری خواهد شد. پس می بینید که داشتن قالب واکنش گرا شما را در امر بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) نیز یاری خواهد کرد و باعث می شود وب سایت شما رتبه بهتری در موتورهای جستجو به دست بیاورد.
تمامی صفحات شما یک آدرس (URL) دارند
تا به حال به این فکر کرده اید که اگر نسخه موبایل جداگانهای برای یک سایت داشته باشید و کاربری از طریق موبایل وارد سایت شده و لینکی را با دوست خود که با لپتاپ کار میکند به اشتراک بگذارد چه خواهد شد؟
با طراحی واکنش گرا دیگر نگران نوع دستگاه کاربر سایت خود نیستید. لپتاپ؟ تبلت؟ موبایل؟ یا حتی دستگاهی که هنوز وارد بازار نشده؟
به طور خلاصه می توان از مزایای طراحی سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا به موارد زیر اشاره داشت:
- افزایش ترافیک وب سایت
- افزایش سرعت بارگذاری صفحات وب سایت ها و فروشگاه های اینترنتی
- توجه به توصیه گوگل برای داشتن وب سایت واکنش گرا
- پیشی گرفتن از دیگر رقبا
- کاربر پسند بودن
- جلوگیری از ایجاد محتوای تکراری (داشتن ۲ وب سایت یکی برای موبایل و دیگری برای دسکتاپ)
نتیجه گیری
با توجه به آمار زیر و اعلام اینکه در کشور ما درصد استفاده کنندگان از گوشیهای هوشمند روز به روز بیشتر می شود استفاده از این نوع طراحی بسیار ضروری به نظر می رسد.
بیش از نیمی از افرادی که عضو شبکه اجتماعی فیسبوک هستند، گوشی های هوشمند، تبلت، آیفون و … دارند و بیش از نیمی از کسانی که گوشی های هوشمند دارند هر ۱۵ دقیقه گوشی خود را برای مطالب جدید چک می کنند.
چگونه بفهمیم یک سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا طراحی شده است؟
برای تست رسپانسیو می توانید مرورگر خود را ازحالت maximize خارج کنید و با موس خود صفحه مرور گر را کوچک و بزرگ کنید، می بینید که سایز صفحه تغییر می کند اما نوشته ها و لینک ها همچنان خوانا هستند و نیازی به zoom in و یا zoom out و اسکرول ندارند، این کار را هم در صفحه اصلی و هم در صفحات داخلی تست کنید.
در سالهای اخير توجه زيادی به اين نوع از طراحی شده است، طراحی ريسپانسيو حتی اپليکيشنهای اختصاصی را به چالش می کشد و مواردی ديده شده که صاحبان سايتهای معتبر به جای تمرکز روی اپليکيشنها به طراحی ريسپانسيو روی آوردهاند.
گوگل نیز رسما طراحی وبسایتها بصورت واکنش گرا را توصیه کرده است.
طراحی یک سایت واکنش گرا برای گوگل این مزیت را دارد که محتوای پایگاه اینترنتی را یک بار شاخص گذاری کرده و صفحات آن را امتیازدهی می کند و هم برای سایت این مزیت را دارد که رنک صفحات آن روی یک آدرس اینترنتی (URL) جمع می شود و این موضوع برای ارتقاء در نتایج جستجوی گوگل بسیار مهم است.
برای روشن شدن موضوع تصور کنید که دو نسخه سایت، یکی برای کامپیوترهای معمولی و یکی هم برای موبایل، در اختیار دارید. با توجه به اینکه این دو سایت، یک سایت هستند اما برای نقاط مختلف مطالبشان یکی است.
روبات گوگل پس از ایندکس کردن نسخه ابتدایی به سراغ نسخه موبایل می رود و مطالب نسخه دوم را به عنوان “تکراری” یا “Duplicate” می شناسد که باعث نزول رنکینگ سایت شما خواهد شد.
همچنین لینک دهی، به اشتراک گذاری و تعامل با محتوایی که در یک سایت و یک آدرس اینترنتی (URL) قرار دارد برای کاربران راحت تر است و گوگل به این موضوع نیز بسیار اهمیت می دهد.
دیگر اینکه مدیریت محتوا و اجرای پروژه های بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو نیز در یک سایت آسان تر و اقتصادی تر از انجام آنها برای دو سایت است.
به طور خلاصه مزایای طراحی سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا شامل موارد زیر می شود:
1- صرفه جویی در هزینه
2- صرفه جویی در زمان
3- سبقت از رقیبان
4- افزایش ترافیک سایت
5- جلوگیری از ایجاد محتوای تکراری
برای مشاوره رایگان در زمینه طراحی سایت حرفه ای با مشاوران ما تماس حاصل فرمائید.
دیدگاهتان را بنویسید