رابط کاربری چیست؟

رابط کاربری چیست؟

رابط کاربری چیست؟

رابط کاربری چیست؟ رابط کاربری یا UI یکی از داغ ترین مباحث امروزی در کسب و کارهای اینترنتی است. در واقع رابط کاربری پلی میان ما و کاربر برای ایجاد تعامل است. رابط کاربری یا همان User interface، تاثیر مستقیمی بر روی تجربه کاربر می گذارد و اگر می خواهید در دنیای امروزی شانسی برای رشد و رقابت با رقبای خود داشته باشید، باید ابتدا به بهبود رابط کاربری وبسایت یا اپلیکیشن خود فکر کنید.

در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مفهوم رابط کاربری و اهمیت آن آشنا کنیم.

رابط کاربری

رابط کاربری چیست؟

رابط کاربری یا UI مخفف User Interface می باشد. در واقع UI عامل تعامل سیستم مورد نظر با کاربر است. عامل UI در حالتهای مختلفی بر روی انواع سیستم ها وجود دارد. از سایت گرفته تا نرم افزار، سیستم عامل و … همگی به نوعی دارای رابط کاربری هستند.

ابزاری که امکان کار را با سیستم مورد نظر در اختیار ما قرار می دهد به نوعی می توان از آن به عنوان رابط کاربری یاد کرد. بهبود رابط کاربری یکی از اساسی ترین مباحث در دنیای IT می باشد. به اینصورت که ابزار تعاملی را بگونه ای بهبود داد که کاربر بتواند خیلی راحت و بدون مشکل با سیستم مورد نظر کار کند.

در حال حاضر بهبود رابط کاربری یکی از مهم ترین و داغ ترین مباحث دنیای IT است و منظور از این بهبود افزایش راحتی کاربران برای کار با وبسایت ها، اپلیکیشن های موبایل و… است به گونه ای که کاربران بدون هیچ گونه مشکلی به هدفی که می خواهند دست بیابند.

ویژگی های یک UI خوب

رابط کاربری چیست؟

  •  سادگی در طراحی
  •  قابلیت تغییر سایز خودکار در پلتفرم‌های مختلف
  •  استفاده از آیکن‌های مرتبط
  •  تناسب میان رنگ‌ها
  •  در دسترس بودن عناصر مهم
  •  استفاده از فونت مناسب و نوشتن متن‌ها به صورت استاندارد

 

در ادامه به توضیح برخی از موارد بالا می پردازیم :

۱- استفاده از آیکن‌های مرتبط

استفاده از عناصر تصویری و آیکن‌های ساده که شکل ظاهری آن‌ها واضح و بدون پیچیدگی باشد، مهم است. کاربران از تصاویری که درک آن‌ها سخت باشد اغلب اجتناب می‌کنند. برای مثال؛ علامت (x) در اکثر پلتفرم‌ها و اپلیکیشن‌ها به معنی بستن صفحه یا خروج است و اگر از آیکن دیگری برای این موضوع استفاده شود، کاربران ممکن است متوجه آن نشوند.

۲- تشخیص سریع کاربرد شاخص

بعضی از سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها یک کارکرد اصلی و شاخص دارند. برای مثال، کارکرد اصلی توییتر انتشار پیام و قابلیت اصلی تقویم، ثبت رویداد است. یک UI خوب، این قابلیت اصلی را در واضح‌ترین جای ممکن قرار می‌دهد. کاربران توییتر و تقویم گوگل دکمه اصلی را ساده‌تر از هر دکمه دیگری پیدا می‌کنند.

۳- در دسترس بودن

کاربران انتظار دارند گزینه‌های کنترلی و پرکاربرد به بهترین و سریع‌ترین شیوه در دسترس آن‌ها قرار بگیرند. برای مثال؛ کاربری که قصد ویرایش اطلاعات پروفایل خود را دارد، در فیسبوک باید به قسمت تنظیمات برود، سپس وارد تنظیمات ‌پروفایل شده و اقدام به تغییر نام کند. در صورتی که در لینکدین کاربر به راحتی بر روی علامت مداد در همان صفحه پروفایل کلیک کرده و به راحتی می‌تواند تغییرات را ایجاد کند.

رابط کاربری چیست؟

۴- تناسب در رنگ‌بندی

شناخت و روانشناسی رنگ‌ها باعث افزایش جذابیت سایت یا اپلیکیشن می‌شود. استفاده از هر ترکیب رنگ در جای مناسب و عدم استفاده از رنگ‌های پر رنگ به صورت یک‌نواخت که باعث خستگی چشم می‌شود از عوامل مهم و کلیدی است.

۵- فونت

هنر چیدمان حروف در زیبایی سایت نقش به‌سزایی دارد. نوشتار زبان تصویر است، پس انتخاب فونت مناسب در اپلیکیشن یا سایت و نوشتن متن‌های استاندارد به کاربر تجربه مطلوبی داده و جذابیت سایت یا اپلیکیشن را بسیار بیشتر می‌کند.

اپلیکیشن همراه کارت یک نرم‌افزار موبایلی برای انجام فعالیت‌های روزمره بانکی با روش‌های نوآورانه است. طراحان این اپلیکیشن سعی کرده‌اند تمامی نکات مهم UI را در طراحی محصول خود در نظر بگیرند.

کاربران چه چیزی می خواهند؟

پاسخ به این سوال بسیار مهم و اساسی است. چرا که فلسفه وجودی UI برای کاربران است. اگر بدانیم کاربران واقعا چه چیزهایی می خواهند بخش مهمی از کار را با موفقیت انجام داده ایم. برای مثال:

✅ طرح ظاهری و الگوی گرافیکی
✅ سرعت و کارایی حداکثر
✅ دسترسی آسان به بخش های دیگر
✅ توجه به نیازهای آتی کاربران

تاثیر UI بر روی سئو

یکی از نتایج مهم UI مناسب، جذب و حفظ موفق کاربران است. این موضوع در سایت ها به عنوان نشانه ای مثبت در جهت اثبات کیفیت و کارایی است. همانطور که می دانید در دنیای دیجیتال مارکتینگ، مدت زمانی که یک جستجوگر گوگل در وبسایت شما باقی می ماند (Dwell Time) و به فعالیت خود ادامه می دهد، یک فاکتور مهم برای گوگل جهت رتبه بندی صفحات است.

یکی از عوامل بسیار مهم در افزایش این مدت زمان، رابط کاربری است. اگر کاربر با وبسایت شما احساس راحتی کند و در کنار آن از محتوای شما لذت ببرد، به طور قطع صفحات دیگری از وبسایت شما را نیز بررسی خواهد کرد که این خود برای گوگل یک سیگنال قوی برای رضایت کاربر است.

نکات طراحی UI

رابط کاربری چیست؟

در طراحی UI بحث بر سر رنگ و رو دادن به ساختار و محتوا است. یعنی آنچه که کاربر در حین تجربه خود می بیند. در این مرحله است که برندینگ، رنگ‌ها، تایپوگرافی، گرافیک‌ها، عکاسی و دیگر المان‌های بصری مطرح می‌شوند. رابط کاربری علاوه بر نیازهای کاربر، بر روی نیاز برند نیز تمرکز دارد و تلاش می‌کند آنچه را ارائه دهد که از نظر بصری مناسب با زمینۀ کاری این برند است.

طراحان خوب UI تمام محدودیت‌های کدنویسی، توسعه و همچنین زمان بارگذاری یک صفحه را در هنگام طراحی مد نظر قرار می‌دهند.

آنچه طراح UI ارائه می‌دهد: طراحی کاشی‌ها (Style Tiles)، موکاپ صفحه (طرح کلی که در آن تمامی جزئیات مشخص می‌شود)

رابط کاربری سایت

همانطور که می دانید UI نقش بسیار موثری در جذب، حفظ و هدایت کاربر دارد! اگر UI سایت بصورت درست و کارشناسی شده طراحی و پیاده گردد کاربران به راحتی خواهند توانست با سایت تعامل خوبی برقرار کنند. اما در غیر اینصورت حتی با وجود ساختار و محتوای ارزشمند در سایر بخش های سایت، نمی توان انتظار بازخورد مناسبی از تعامل کاربران با سایت داشت. برای اینکه بتوانیم UI مناسبی را طراحی و پیاده سازی کنیم می بایست بیش از همه به دنبال این باشیم که کاربران با چه رابط کاربری راحتتر هستند. همچنین مهیا نمودن دسترسی آسانتر یکی از موارد قابل توجه است.

رابط کاربری موبایل

هر شرکت سازنده موبایل، رابط کاربری خاصی را بر روی محصول خود ارائه می کند. اگر توجه داشته باشید UI موجود در برخی گوشی ها چنان هوشمندانه و دقیق، طراحی و پیاده شده است که در هنگام استفاده از آن احساس خوبی به ما دست می دهد. اما اگر این موضوع رعایت نشود حس خوبی به کاربر منتقل نخواهد شد. توجه به راحتی، سبک طراحی، دسترسی بهتر و سریعتر از جمله مواردی هستند که می بایست در UI موبایل به آنها توجه شود.

رابط کاربری نرم افزارها

در واقع UI نرم افزارها و اپلیکیشن ها نماینده ای از سمت ساختار و محتوای آن است. به این معنی که در مراحل اولیه کار با آن، این حق را به کاربر می دهد تا در مورد کلیت نرم افزار اظهار نظر کرده و قضاوت کند. اگر نرم افزار یا اپلیکیشنی دارید که می خواهید بهترین UI ممکن را برای آن طراحی کنید به موارد زیر توجه داشته باشید:

? سبک طراحی متناسب با نرم افزار
? تعیین ابزارهای شاخص و پراهمیت
? دسترسی آسان به بخش های پراستفاده
? پرهیز از شلوغی بخصوص در اپلیکیشن های موبایل
? آنالیز رفتار کاربران و بهبود UI در آپدیت های بعدی
? آنالیز رقبا و استفاده از سبک های موفق

Share this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.