زبان XML و کاربردهای آن
زبان XML و کاربردهای آن
زبان XML چیست؟
XML مخفف Extensible Markup Language و به معنای زبان نشانهگذاری گسترشپذیر است. از این جهت به این زبان گسترشپذیر میگویند که شما به راحتی میتوانید هر تگ دلخواهی را تعریف کنید. این ابزار برای دستهبندی و انتقال دادهها استفاده میشود و در ظاهر سایت هیچ اثری ندارد.
ما سعی می کنیم در این مقاله از طراحی سایت ،عناصر کلیدی مرتبط با تکنولوژی XML را تشریح و ارتباط آنها را بیان کنیم و جایگاه هر یک از آنها برای پیاده کنندگان و طراحان برنامه های اطلاعاتی تشریح کنیم.زبان XML تشکیل شده از Extensible ، Markup و Language می باشد و به طور کل یک سیستم ذخیره اطلاعات است که میتوان در زمینه های مختلف تعمیمش داد.
باید بدانیم XML برای شرح و بیان اطلاعات طراحی شده است و HTML برای نمایش دستورات نوشته شده استفاده می شود. لازم است بدانید که XML يك Markup Language مانند HTML است.
XML زير مجموعه ساده شدهاي از زبان SGML ميباشد. SGML يك زبان عمومي و پيچيده براي نشانهگذاري دادههاست كه در دهه 80 بوجود آمد و پدر زبانهاي نشانهگذاري محسوب ميشود. از آنجایی که SGML قابلیتهای زیادی داد زبان پیچیده ای هم محسوب می شود بنابراین انجمن وب XML را جانشین آن کرد زیرا این زبان ساده تر می باشد.
✔️ تفاوت زبان XML و HTML
هدف xml انتقال و جابهجایی داده با تمرکز بر مفهوم آن است. درحالی که html برای نمایش دادهها با تاکید بر ظاهر آن بهوجود آمده است. (برای مطالعهی بیشتر راجعبه HTML به مقالهی HTML چیستمراجعه نمایید.)
همچنین تگهای xml از قبل تعریف نشدهاند و همین موضوع باعث شده این زبان بسیار منعطف و قابل توسعه باشد. برای مثال در HTML تگهای h1،p و… از قبل تعریف شدهاند اما در xml شما میتوانید تگ موردنیاز خود را ایجاد کنید.
✔️ مشخصات فنی زبان XML
مشخصات فنی XML مخفف زبان نشانه گذاری قابل گسترش (eXtensible Markup Language) است. زبان های نشانه گذاری، مانند HTML یا XML، ابزار مورد استفاده برای شناسایی ساختارهای مختلف در یک صفحه وب می باشند. این زبان ها بیانگر یک مرورگر وب و یا یک برنامه هستند: این صفحه، دسته ای از متن نخواهد بود.
بلکه شامل دستورالعمل ها و اطلاعات و همچنین داده هایی است که باید بر روی صفحه ظاهر شوند. انعطاف پذیری XML آن را برای کاربرد در رابطه با زبان های برنامه نویسی دیگر ( در طراحی سایت ) و برنامه های کاربردی پایگاه داده ایده آل می کند.
✔️ کاربرد زبان XML چیست؟
XML اطلاعات را بدون قالببندی خاصی در خود ذخیره میکند. همین موضوع باعث میشود در هر سیستمی قابل حمل باشد و برای نمایش آن نیاز به سخت افزار یا نرمافزار خاصی نباشد. این انعطاف باعث شده در برنامهنویسی وب و موبایل مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی دیگر از کاربردها، این است که شما میتوانید متون دلخواه خود را در قالب یک فایل xml ذخیره کنید، سپس با کمک html بدون توجه به متن، به طراحی ظاهر بپردازید. در آخر با کمک چند خط کد جاوا اسکریپت، متن های xml را در قالب html نمایش دهید. این کار باعث میشود هر زمان که نیاز است بتوانید متن ها را بدون تغییر ظاهری و کدهای html تغییر دهید.
✔️ چند دلیل اساسی برای استفاده از زبان XML به عنوان در طراحی وب سایت :
✔️ متن قابل خواندن:
XML می تواند از طریق اکثر مرورگرها و داده استخراج شده موثر منقطع شود. از آنجا که طراحی سایت یا به عبارت صحیح تر، طراحان سایت تمام ویژگی ها، برچسب ها و ساختار عناصر را خلق می کنند، XML می تواند دارای داده های متا و برچسب های قابل تشخیص SEO در هر نقطه باشند.
✔️ سهولت:
یادگیری XML آسان است زیرا شما بر طرح و ساختار صفحه کنترل دارید. برنامه نویسان در طراحی سایت ، نام عنصر مورد نظر خود را توسعه می دهند. این به این معنی است که هیچ محدودیتی برای تعداد برچسب هایی است که می تواند بر روی یک سند XML استفاده شود.
✔️ کمک به طراحی سایت
✔️ محتوا :
XML یک ظرف ذخیره سازی است. که باعث می شود محتوای صفحه از ظاهر آن با ارزش تر شود.XML بر روی داده ها تمرکز دارد نه ویژگی های چگونگی نوشتن کدها.
✔️ کاربردهای اصلی زبان XML
✔️ برای داد و ستد اطلاعات:
با XML اطلاعات میتواند بین سیستمهای ناسازگار داد و ستد شود.
در دنیای واقعی، سیستمهای کامپیوتری و بانکهای اطلاعاتی شامل اطلاعات در فرمتهای ناسازگار هستند. یکی از وقت گیرترین چالشها برای گسترش دهندگان، انتقال اطلاعات بین چنین سیستمهایی است. ایکس ام ال این مشکل را حل میکند و با استفاده از آن میتوان اطلاعات خام را بین سیستمهای مختلف جا بهجا کرد.
✔️ برای توزیع اطلاعات:
با XML ، فایلهای متنی می توانند برای توزیع اطلاعات استفاده گردند (در اینجا منظور از توزیع، انتقال و پخش اطلاعات از یک نوع سیستم به سیستمهای نوع دیگر است).
زمانی که اطلاعات در فایلهای متنی ذخیره شود، XML یک روش مستقل از سخت افزار و نرم افزار برای انتقال و توزیع اطلاعات فراهم میکند.
این روش باعث میشود که ایجاد و ساخت اطلاعاتی که برنامههای کاربردی مختلف بتوانند با آن کار کنند، بسیار آسان بشود. همچنین توسعه و ارتقا یک سیستم به سیستم عامل، سرور، برنامه کاربردی و جستجوگرهای جدید را نیز آسانتر مینمایند.
✔️ برای ذخیره اطلاعات:
با XML فایلهای متنی میتوانند برای ذخیره اطلاعات استفاده شوند. همچنین میتواند برای ذخیره اطلاعات در فایلها و بانکهای اطلاعاتی مورد استفاده قرارگیرد. برنامههایی میتواند نوشته شوند که اطلاعات را در منابع ذخیره و فراخوانی کنند و برنامههای اصلی میتوانند برای نمایش اطلاعات استفاده شوند.
✔️ میتواند اطلاعات شما را مفیدتر کند:
XML اطلاعات شما را برای کاربرهای بیشتری قابل دسترس میکند.
به دلیل مستقل بودن XML از سخت افزار و نرم افزار و برنامه، شما میتوانید اطلاعات خود را برای برنامههایی غیر از جستجوگرهای HTML هم قابل دسترس نمایید. به این ترتیب اطلاعات شما در همه انواع برنامههای کاربردی دیگر قابل استفاده است، برای مثال یک برنامه کاربردی میتواند اطلاعات شما را که در یک بانک اطلاعاتی ذخیره شده است برای نابینایان به خروجی مخصوص نابینایان انتقال دهد.
✔️ چگونه یک فایل XML را باز و ویرایش کنیم؟
همانطور که گفته شد کد XML مجموعهای از دستورات و تگها برای مشخص کردن ویژگیهای اسناد دیگر است. پس میتوان آن را به سادگی در هر ادیتوری اعم از notepad ویندوز و یا هر ادیتور دیگری ویرایش و مشاهده کرد.
✔️ چند روش برای باز کردن فایل ایکس ام ال:
✔️ ویرایشگر متن NOTEPAD++:
این ویرایشگر یکی از بهترین برنامهها برای کسانی است که با فایلهای مختلف متنی کار میکنند. این برنامه بسیار جهانی است که برای کار با اسناد و همچنین برای نوشتن کد در زبان های برنامه نویسی مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. پس از اینکه این ویرایشگر را باز کردید از قسمت OPEN فایل ایکس ام ال مورد نظر را انتخاب و آن را باز کنید تا بتوانید تغییرات مورد نظر را انجام دهید.
✔️ دفترچه یادداشت زبان XML :
برنامه دوم که به شما اجازه می دهد تا فایل های XML را باز کنید، Editor Notepad XML است. تقریبا با اصل باز کردن Notepad + + تقریبا یکسان است، اما در برخی از تفاوت ها تفاوت دارد. اول، این برنامه از فرمت های مختلف متن پشتیبانی نمیکند، فقط برای کار با اسناد XML پیکربندی شده است. ثانیا رابط کاربری پیچیده است و درک آن برای یک مبتدی آسان نیست.
یکی از مزایای دیگر استفاده عمیق از اسناد در فرمت XML است. ویرایشگر اجازه میدهد فایلهای خود را در یک حالت راحت تر بخوانید و تغییر دهید؛ بخشها به قسمتهای معنایی تقسیم میشوند، برنامه به صورت خودکار سند را خوانده و آن را به قسمتهای معنایی تقسیم میکند.
✔️ اکسل:
یکی از راههای محبوب برای باز کردن یک سند XML است. در اکسل توسعه یافته توسط مایکروسافت، باز کردن فایل بسیار ساده است، به ویژه اگر دستورالعملها را دنبال کنید.
✔️ مرورگر گوگل کروم:
یکی دیگر از روشهای ساده و سریع برای باز کردن یک سند XML با استفاده از مرورگر وب است. مرورگر به سرعت با اسناد کار می کند و به احتمال زیاد، در حال حاضر بر روی کامپیوتر نصب شده است، که بدون شک مزیت این روش است. برای باز کردن فایل XML، فقط باید مرورگر را باز کرده و سند را به طور مستقیم به پنجره برنامه منتقل کنید. حالا شما می توانید از کار و خواندن فایل در قالب XML در یک راه راحت لذت ببرید.
✔️ سایتهای آنلاین:
اگر نمیخواهید برای ویرایش کردن و باز کردن فایلهای XML یک نرمافزار یا اپلیکیشن سبک و در عین حال اضافی نصب کنید و به علاوه مرتباً مشغول ویرایش این نوع فایلها نیستید، بهترین گزینه این است که از سایتهای رایگان استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید